ZZP-ers missen opdrachten door WDBA

Zelfstandigen worden volgens hun belangenorganisaties massaal aan de kant gezet door opdrachtgevers.
LET OP Bedrijven zetten opdrachten aan ZZP-ers stop, omdat ze bang zijn voor de gevolgen van de nieuwe wet die schijnzelfstandigheid moet tegengaan.

Nederland telt ruim een miljoen ZZP-ers. Volgens ZZP Nederland zijn al 40.000 van hen de dupe geworden van de nieuwe wet DBA, en worden dat er alleen maar meer.

De ZZP-ers noemen tegen de NOS verschillende voorbeelden van bedrijven en organisaties die zich niet willen branden aan de nieuwe wet. Ze zijn bang voor fikse naheffingen of boetes. Om die te voorkomen, stoppen ze de samenwerking. De betreffende ZZP-ers hebben de afgelopen tijd een brief gekregen waarin de samenwerking wordt opgezegd.

Geregeld kiest de zelfstandige ervoor om alsnog aan de slag te blijven bij de opdrachtgever, maar dan in een payroll-constructie. Daarbij is de zelfstandige in dienst van een payroll-onderneming, die zaken als de salarisadministratie regelt.

Een andere mogelijkheid is “gewoon” in dienst treden bij de opdrachtgever.

Verkapte loondienst

Bij veel ZZP-ers waarmee de samenwerking is gestopt, was er mogelijk sprake van een verkapte loondienst, ofwel schijnzelfstandigheid, zegt Peter Hoogstraten van de Belastingdienst.
Volgens hem was dat met de oude wet nooit aan het licht gekomen. “Toen werkten veel ZZP-ers eigenlijk gewoon in loondienst.”

Volgens de Belastingdienst is het goed dat werkgever en werknemer nu gedwongen zijn om te bespreken wat nu eigenlijk het karakter van hun arbeidsrelatie is, zodat verantwoordelijkheid eerlijk gedeeld kan worden.

Modelovereenkomsten

Door te werken conform de zogenaamde modelovereenkomsten kan schijnzelfstandigheid en daarmee loondienst worden vermeden. Zie Modelovereenkomsten in de bouw. 
LET OP Voorwaarde is dat daadwerkelijk conform de modelovereenkomsten wordt gewerkt; afwijkingen zijn niet toegestaan.

BRON: NOS