Zorgverleners ontvangen VAR-loon i.p.v. VAR-wuo

De Belastingdienst heeft een aantal zorgverleners een VAR-loon gegeven. Een deel van hen had een VAR-wuo of VAR-row. Deze VAR’s heeft de fiscus gewijzigd in een VAR-loon.

Zie ook ons eerdere bericht ZZP-er: zelfstandig of schijn?

De Belastingdienst geeft aan dat zij de werkzaamheden die de zorgverlener heeft verricht door tussenkomst van een zorginstelling of bemiddelingsbureau heeft beoordeeld als ‘werk in dienstbetrekking’. Hierbij hoort geen VAR-wuo of VAR-row, maar een VAR-loon.

Voor een toelichting op de verschillende VAR-verklaringen en de fiscale gevolgen daarvan zie Verklaring Arbeidsrelatie (VAR).

Bezwaar en/of nieuwe VAR aanvragen

Zorgverleners die het niet eens zijn met de VAR die ze hebben gekregen kunnen bezwaar maken.

Levert u zorg aan particulieren zonder tussenkomst van een zorginstelling of bemiddelingsbureau? Dan kunt u voor deze werkzaamheden apart een nieuwe VAR aanvragen. De belastingdienst beoordeeld dan welke VAR daarbij hoort. Vul bij de omschrijving van de werkzaamheden het volgende in: ‘Zorg aan particulieren zonder tussenkomst van een zorginstelling of bemiddelingsbureau’.

Doet u mee aan de Zorgpilot (ZZP-er in de Zorg)? Dan kunt u voor deze werkzaamheden apart een nieuwe VAR aanvragen. De belastingdienst beoordeelt dan welke VAR bij die werkzaamheden hoort. Vul bij de omschrijving van de werkzaamheden het volgende in: ‘AWBZ-zorg op basis van deelname aan de Zorgpilot’.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig bij het indienen van bezwaar of het aanvragen van een nieuwe VAR? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Zie hiervoor het contactformulier op deze website. U kunt ons ook bellen op 075-6167487 of mobiel op 0651 180652 of bereiken per email info@adfinadvies.nl