Zonnepanelen op dak DGA-woning

U kunt als directeur-grootaandeelhouder op naam van uw BV zonnepanelen op het dak van de DGA-woning aanbrengen. Dit kan een mooi financieel voordeel opleveren.
LET OP Voorwaarde is wel dat u de zonnepanelen minimaal 10-20% zakelijk gebruikt. Een veilige marge is 20% om problemen met de fiscus te voorkomen.
Zie ook Antwoorden omzetbelasting zonnepanelen particulieren.

Voordelen

 1. De btw op de investering is aftrekbaar indien uw bv btw-plichtig is.
 2. De aanschaf komt niet in aanmerking voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, maar wel voor Energie-investeringsaftrek. De energie-investeringsaftrek 2014 bedraagt 44%.
  LET OP De investering binnen 3 maanden melden bij het AgentschapNL, zie Investeringsregelingen en -subsidies.
  LET OP
  De installatie dient bij voorkeur te worden aangebracht door gekwalificeerde installateurs ingeschreven in het register voor de bouw- en installatiesector OBISnl.

 Aandachtspunten

 1. Uw BV moet u in privé wel een vergoeding met btw in rekening brengen voor het ter beschikking stellen van de zonnepanelen.
 2. U stelt de vergoeding die u in rekening brengt iets lager vast dan het voordeel door de lagere energienota.
  LET OP In privé schiet u er dan niet veel mee op, maar de investering kost u aanzienlijk minder door de investeringsregeling. Bovendien wordt de terugverdienperiode daardoor korter.
 3. De regeling moet wel goed worden vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst. Wij kunnen u daarbij adviseren.

TIP Als de investering in de BV geheel is afgeschreven, dan neemt u de panelen privé in eigendom over en profiteert u van de lagere energienota.

Overweegt u over te gaan tot het investeren in zonnepanelen of heeft u daar vragen over, dan helpen wij u graag. U kunt met ons contact opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.