ZZP-er: zelfstandig of schijn?

Er zijn momenteel bijna 900.000 ZZP-ers in Nederland. Mede daarom gaat de belastingdienst scherper op schijnzelfstandigheid van ZZP-ers controleren. Dit is zo ook afgesproken in het sociaal akkoord van april 2013.
LET OP Wij ervaren dat deze controles nu al merkbaar zijn, bijvoorbeeld bij de aanvraag van een VAR-verklaring.
En bij de controle van een bemiddelingsbureau heeft de fiscus alle VAR-WUO teruggedraaid van degene die daar als ZZP-er stonden ingeschreven.

Achtergrond

De achtergrond is dat steeds vaker zogenaamde ZZP-ers slechts voor één opdrachtgever werken of als ZZP-er bij hun oude werkgever terugkeren. Schijnzelfstandigheid dus. Het kan daarbij voorkomen dat ZZP-ers gezien hun tijdbesteding voor minder dan het minimumloon werken. Voor de ZZP-er is dit slecht en bovendien werkt dit concurrentievervalsend voor de werkgevers die zich wel aan de regelgeving houden.

Vereisten voor (echte) zelfstandigheid.

Om fiscaal als zelfstandige te worden aangemerkt is het zaak om te voldoen aan de volgende punten:

  1. Meerdere (gelijkwaardige) opdrachtgevers, dus niet één grote opdrachtgever en een paar erbij om maar aan het gewenste aantal opdrachtgevers te komen. U loopt de kans dat de fiscus daar doorheen kijkt en u niet als zelfstandige aanmerkt.
  2. Ingeschreven staan in het handelsregister.
  3. Actief aan acquisitie doen (alleen maar af en toe een folder uitdelen overtuigt de fiscus niet altijd).
  4. Debiteurenrisico lopen.
  5. Eigen materiaal/gereedschap inzetten (dus niet alleen dat van de opdrachtgever).
  6. Onder duidelijk andere voorwaarden werken dan het personeel van de opdrachtgever. Let er daarom goed op dat de formulering in uw overeenkomst met uw opdrachtgever daar geen twijfel over kan bestaan.
  7. Een goede urenregistratie bijhouden.

LET OP De fiscus let vooral scherp op ZZP-ers, die bij hun oude werkgever aan het werk gaan.

LET OP Het is uitermate belangrijk om bij uw eerste aanvraag van een VAR-WUO verklaring duidelijk en helder te formuleren en te bewijzen dat u voldoet aan vorengenoemde eisen. Laat u daarom goed adviseren.

Als u hierover vragen heeft of advies nodig hebt, neemt u dan gerust contact met ons op. Dat kan per vaste telefoon 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 0652 of met het contactformulier op onze website of per email info@adfinadvies.nl.