Wijzigingen verklaring betalingsgedrag

De Belastingdienst heeft de aanvraagformulieren voor een verklaring betalingsgedrag aangepast, zodat u minder gegevens hoeft in te vullen. Vanaf 7 september 2020 kunt u alleen nog de nieuwe formulieren gebruiken. Vanaf die datum vindt u deze op de internetsite van de Belastingdienst.

Afhankelijk van de gewenste verklaring kiest u voor één van de volgende formulieren:

  • Verklaring Nakoming fiscale verplichtingen
  • Verklaring Betalingsgedrag ketenaansprakelijkheid
  • Verklaring Betalingsgedrag inlenersaansprakelijkheid

Automatisch ontvangen

Het is mogelijk om één keer per 3 maanden automatisch een verklaring te ontvangen. U kunt dit aangeven op het nieuwe aanvraagformulier.
Ontvangt u nu elke 3 maanden een verklaring betalingsgedrag van de Belastingdienst? Dan ontvangt u de eerstvolgende verklaring mogelijk iets eerder dan u gewend bent. De meest recente verklaring is geldig. Daarna ontvangt u de volgende verklaring weer na 3 maanden.

Woon- of vestigingsadres

Vanwege de privacywetgeving stuurt de Belastingdienst de verklaringen voortaan alleen nog naar het bekende woon- of vestigingsadres van de onderaannemer, uitlener of belanghebbende. Dat kan dus een ander adres zijn dan waar u de eerdere verklaringen ontving.

Geen verklaring meer

Als u niet meer automatisch een verklaring betalingsgedrag wilt ontvangen, dan geeft u dit door via de BelastingTelefoon (0800-0543).