Verhuur eigen woning

Een eigen woning is voor de inkomstenbelasting in de regel alleen een eigen woning als deze u als hoofdverblijf ter beschikking staat. Indien u een jaar door het buitenland reist van hotel naar hotel of in uw camper, dan heeft u geen ander hoofdverblijf dan uw woning.

Dat is anders wanneer u bijvoorbeeld langere tijd in het buitenland gaat werken en daar op een vast adres woont, want dan wordt dat adres uw hoofdverblijf.

Zolang uw eigen woning ook uw hoofdverblijf is, blijft de hypotheekrente aftrekbaar.

Als uw eigen woning tijdelijk verhuurd wordt tijdens uw afwezigheid, hoeft u naast het eigenwoningforfait maar 70% van de ontvangen kale huur als inkomen aan te geven!

Als u de woning bijvoorbeeld gemeubileerd of gestoffeerd verhuurt, dan hoeft u het deel in de huurprijs voor de roerende zaken niet mee te tellen.

U geeft 70% van de ontvangen huur aan als inkomen. De andere 30% wordt geacht te staan tegenover kosten van onderhoud, verzekering, vaste lasten, afschrijving, e.d. Deze kunt u dus niet aftrekken.

LET OP

U kunt wel de kosten aftrekken die rechtstreeks samenhangen met de verhuur, zoals energie en water.

LET OP

Als u naast de verhuur ook andere diensten aanbied, zoals ontbijt of linnengoed, dan kunnen de verdiensten hiermee in box 1 overige werkzaamheden worden belast.