Trekkerrijbewijs verplicht

Vanaf 1 juli 2015 heeft iedereen een tractorrijbewijs nodig om een tractor of trekker op de openbare weg te besturen. Dit heet ook wel het T-rijbewijs. Iedereen met een B- of C-rijbewijs hoeft niets te doen.

16- en 17-jarigen: trekkercertificaat omruilen

Door de invoering van het T-rijbewijs vervalt het trekkercertificaat voor zestien- en zeventienjarigen. Tot 1 juli 2016 kunnen zij het trekkercertificaat – samen met een formulier Eigen verklaring – omwisselen voor het T-rijbewijs.

Formulier “Eigen verklaring”

Voordat je examen doet moet je het formulier Eigen verklaring invullen. Dat is een lijst met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De Eigen verklaring voor het T-rijbewijs kan je vanaf 1 juli 2015 kopen bij:

  • Mijn CBR (via DigiD)
  • rijopleider
  • meeste gemeenten
  • CBR-examencentra (Amsterdam, Arnhem, Assen, Eindhoven en Rijswijk)

De kosten hiervoor zijn € 27,80.

T-rijbewijs halen

Vanaf 1 juli 2015 kun je bij het CBR je theorie- en praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs. Ben je 15,5 jaar, dan kun je theorie-examen doen bij één van de examencentra van het CBR. De kosten voor het theorie-examen zijn € 40,-.

Om praktijkexamen te mogen doen moet je 16 jaar zijn en een voldoende hebben behaald voor het theorie-examen. De kosten hiervoor zijn € 235,-. Er zijn 21 examencentra van het CBR waar je examen kan doen. Het praktijkexamen wordt door het CBR afgenomen op een landbouw- of bosbouwtrekker (LBT) met aanhangwagen.

Vraag je zelf het examen aan zonder tussenkomst van een opleider, dan moet je zelf zorgen voor een trekker die voldoet aan alle eisen.

zorgen voor een trekker die voldoet aan alle eisen.

Om je je goed voor te bereiden op het examen kan je les nemen bij een autorijschool of een school voor agrarisch onderwijs (www.groenonderwijs.nl). Houd er rekening mee dat de opleider extra kosten kan rekenen voor het aanvragen van de examens.

Overgangsregeling B-rijbewijs (personenauto)

Ben je 18 jaar of ouder en in het bezit van een geldig autorijbewijs (B-rijbewijs) dan mag je op de openbare weg rijden met een trekker. Bij de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Iedereen die na 1 juli 2015 het B-rijbewijs haalt, moet theorie- en praktijkexamen doen voor het T-rijbewijs.

Overgangsregeling C-rijbewijs (vrachtwagen)

Ben je in het bezit van een C-rijbewijs dan voldoe je aan de eisen voor een T-rijbewijs en mag je op de openbare weg rijden met een trekker. Bij de eerstvolgende verlenging van het rijbewijs wordt het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Iedereen die na 1 juli 2015 het C-rijbewijs haalt, krijgt automatisch het T-rijbewijs bijgeschreven.

Bron: Flynth Accountants, CBR en Rijksoverheid