Toelichting corona-maatregelen

Waarvoor kan ik financiƫle steun aanvragen?

In ieder geval op de verruiming van de regeling voor werktijdverkorting. Die krijgt een nieuwe naam (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) en wordt fors verruimd.
Tot nu neemt de overheid tot maximaal 70 procent van het salaris over. In de nieuwe regeling wordt dat maximaal 90 procent.
LET OP. Voorwaarden zijn wel dat er niemand ontslagen wordt, de lonen doorbetaald worden en dat er sprake is van een omzetverlies van zeker 20 procent sinds 1 maart.

Als je, net als 78.000 andere ondernemers en bedrijven, al een aanvraag had ingediend voor werktijdverkorting, dan hoef je dat niet nog een keer te doen. Oude aanvragen worden overgeheveld naar de nieuwe regeling. De oude regeling is per direct stopgezet.
Er is nog geen aparte website of loket waar het noodfonds kan worden aangevraagd. Minister Koolmees heeft uitkeringsinstantie UWV ingeschakeld om dat zo snel mogelijk op poten te zetten.

Daarnaast kun je straks ook terecht bij het zogenoemde noodloket.
Daar kunnen ondernemers die momenteel het zwaarst worden getroffen door de coronamaatregelen, zoals bedrijven in de horeca, de culturele sector en de evenementen- en reisbranche, terecht voor een directe tegemoetkoming van 4000 euro.
Het kabinet komt nog met een lijst met sectoren. Ook dit loket moet nog worden geopend.

Inkomenssteun voor ZZP’ers

Bij de gemeenten kun je terecht voor een speciale, tijdelijke regeling waarmee ZZP’ers voor een periode van drie maanden een aanvulling krijgen voor levensonderhoud.
Deze regeling vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet terugbetaald te worden.
De vermogens- en partnertoets die normaal gesproken geldt, vervalt. Daardoor hoeven de zelfstandigen niet hun spaargeld aan te spreken en kunnen ze ook een uitkering krijgen als hun partner nog wel inkomen heeft.
De procedure om voor deze inkomensondersteuning in aanmerking te komen wordt versneld.

De regeling geldt met terugwerkende kracht, vanaf 1 maart 2020. Minister Koolmees drukte ZZP’ers op het hart niet meteen morgen naar de gemeente te rennen. “Want we hebben wel tijd nodig dit op te zetten, dus wacht nadere berichtgeving af”, legde hij uit.

Uitstel voor belastingbetaling

Getroffen ondernemers, van klein tot groot, hoeven de komende drie maanden nog geen belasting te betalen. Verder kunnen ondernemers uitstel van belasting aanvragen, zonder meteen bewijsmateriaal mee te sturen. De invordering stopt dan direct. Eventuele verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeven niet te worden betaald.

De Belastingdienst heeft een speciale informatiepagina over het coronavirus in het leven geroepen op de website.

Toeristenbelasting tijdelijk stoppen

Verder wil het kabinet om de tafel met gemeenten om de heffing van toeristenbelasting tijdelijk te stoppen en al opgelegde aanslagen aan bedrijven in te trekken.