Tijdig aangifte doen wegens drukte

Als u per maand of per kwartaal btw-aangifte doet, moet uw aangifte uiterlijk op 30 april bij de Belastingdienst binnen zijn. Omdat dit jaar ook de aangifte inkomstenbelasting uiterlijk 30 april moet worden ingediend, verwacht de Belastingdienst veel drukte op de site. Dit kan leiden tot inlogproblemen.

Uw aangifte moet op 30 april binnen zijn bij de Belastingdienst. Eerder aangifte doen, verkleint de kans dat u niet kunt inloggen. ’s Ochtends en ’s middags tussen 15:00 en 18:00 uur en ’s avonds ná 22:00 uur is het meestal wat rustiger op de site van de Belastingdienst. Via internetbankieren kunt u eventueel uw betaling zo inplannen dat het geld pas aan het eind van de maand wordt overgemaakt.

Coulancetermijn

Voor het doen van de btw-aangifte geldt een coulancetermijn van 7 kalenderdagen na de uiterste aangiftedatum. Als uw aangifte binnen deze termijn bij de Belastingdienst binnen is, krijgt u geen boete. Als de aangifte later of helemaal niet bij de Belastingdienst binnenkomt, krijgt u een boete (van € 65,-).

Betaal uiterlijk op 30 april

Problemen met inloggen zijn geen excuus voor een te late betaling. Er is namelijk geen storing in het betalingsverkeer. De aangifte is ook geen noodzakelijke voorwaarde om de betaling te doen. Mocht een betaling onverhoopt later zijn, dan is de standaardcoulance van toepassing. Deze houdt in dat een ondernemer die de afgelopen perioden op tijd heeft betaald en uiterlijk 7 dagen na het einde van de termijn heeft betaald, geen boete (van 3% van het te laat betaalde bedrag) krijgt maar alleen een verzuimmededeling.