Studiefinanciering per 1 september

Vanaf 1 september 2015 verandert de studiefinanciering voor studenten in het hoger onderwijs. De basisbeurs vervalt voor nieuwe studenten in het HBO en Universitair onderwijs en wordt vervangen door een vrijwillige lening.

Studenten kunnen iedere maand maximaal € 854,13 lenen (2016: € 862,50). Daarnaast kunnen zij nog € 162,58 per maand lenen voor het collegegeld.
De lening moet in 35 jaar afgelost worden, voorheen was dat 15 jaar. Studenten die instellingscollegegeld betalen, kunnen maximaal € 812,90 per maand lenen voor het collegegeld.
LET OP Je bepaalt dus zelf hoeveel je leent voor je levensonderhoud en collegegeld.

LET OP Vraag 3 maanden van tevoren aan, maar in ieder geval vóór de maand waarin het moet ingaan.

De aanvullende beurs en het studentenreisproduct blijven bestaan en kunnen dus een gift worden. Je moet dan wel binnen 10 jaar je diploma halen, gerekend vanaf je 1e maand studiefinanciering.

Aanvang en duur van de studiefinanciering

Je krijgt voor een 4-jarige hbo- of universitaire studie in totaal 7 jaar studiefinanciering. Een aanvullende beurs is alleen de eerste 4 jaar mogelijk. Het studentenreisproduct krijg je de eerste 5 jaar. Voor opleidingen die langer duren dan 4 jaar kun je langer studiefinanciering krijgen. Je moet al je studiefinanciering binnen 10 jaar opgebruiken.

Je studiefinanciering gaat direct in als je gaat studeren. Ben je nog geen 18 jaar, dan krijg je studiefinanciering vanaf de 1e maand van het 1e volledige kwartaal van je studie (meestal oktober). Uitbetaling is aan het eind van elke maand.

Mbo’ers

De studiefinanciering voor mbo’ers verandert niet, net als voor huidige studenten. Wel krijgen mbo’ers die jonger zijn dan 18 jaar ook recht op een studentenreisproduct. Deze maategel wordt per 1 januari 2017 ingevoerd.

Aanvullende beurs

Studerende kinderen van ouders die samen minder dan € 46.000 bruto per jaar verdienen behouden de aanvullende beurs.
Het bedrag van de maximale aanvullende beurs gaat vanaf september met € 100 in de maand omhoog, naar € 378.
De aanvullende beurs wordt een gift als de student zijn diploma haalt.

Lees meer in Kabinetsplannen studiefinanciering 2015