Meer dan de helft van de studenten leent meer geld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) dan ze voor de studie nodig hebben.
Uit onderzoek van het Nibud blijkt vrijdag dat bijna de helft van die groep dat doet om geld achter de hand te hebben na de studie. Ook alvast sparen voor de aankoop van een huis en de lage rente bij DUO worden als redenen genoemd.
Verder blijkt dat 56 procent van de eerste- en tweedejaarsstudenten thuis blijft wonen. In 2015 was dit nog 39 procent.
Nieuw stelsel
De huidige studenten vallen onder het nieuwe studiefinancieringsstelsel, waarbij de basisbeurs is afgeschaft en is vervangen door een lening.
Hierdoor zijn twee keer zoveel studenten gaan lenen. 62 procent van de huidige eerste- en tweedejaars leent, terwijl dit in 2015 nog 30 procent was.
Ook krijgen studenten vaker geld van hun ouders. Studenten zijn niet meer gaan werken, maar degenen die werken, maken meer uren.
Studieschuld
Studenten zien het hebben van een studieschuld minder als een financieel probleem, blijkt verder uit het Nibud-onderzoek. In 2015 vond nog bijna 30 procent dit een financieel probleem, terwijl dit nu 12 procent is. 73 procent van de ondervraagde studenten heeft een studieschuld.
60 procent van de studenten leent om de noodzakelijke lasten te kunnen betalen. Daarnaast leent bijna de helft, omdat hun ouders niet of onvoldoende kunnen financieren.
Een kwart van de studenten leent echter maximaal zonder te kijken of ze dat geld nodig hebben. Dat kan tot onnodig hoge schulden leiden, waarschuwt het Nibud.
Sparen
De meeste studenten vinden het van belang om geld achter de hand te hebben. 65 procent van de ondervraagden spaart zelf, daarnaast sparen ook ouders voor 20 procent van de respondenten. Een op de tien studenten spaart niet.
Studenten sparen bijvoorbeeld om reserves na afloop van de studie te hebben, om hun eerste huis te financieren of om geld achter de hand te hebben na hun studie. Studenten sparen gemiddeld 146 euro per maand.
Voor 39 procent van de studenten betalen de ouders de studie. En 43 procent van de studenten heeft ouders die de zorgverzekering betalen.
Door: NU.nl/ANP