Stamrecht-bv brengt eigenaren in de problemen

Werknemers die in het verleden een ontslagvergoeding in een zogeheten stamrecht bv hebben ondergebracht, dreigen in de problemen te raken zodra zij hun pensioen uit deze bv moeten aanvullen.
Het geld in de bv is opgegaan aan privé-uitgaven, het pensioen kan niet meer worden aangevuld, maar de fiscus staat wel op de stoep om de inkomstenbelasting te innen die verschuldigd is over de aanvulling.

Herkenbaar

Volgens belastingadviseur Pim van Rijswijk dreigen duizenden houders van een stamrecht bv daardoor in de problemen te komen. De directeur-eigenaar van de VRB Adviesgroep zegt maandelijks tientallen mensen te spreken die net met pensioen zijn gegaan of op het punt staan dat te doen en zich dan pas realiseren dat zij belasting moeten gaan betalen over het geld dat zij eerder onbelast in een bv hebben gestopt, schrijft het FD.

Het probleem ontstaat als er geen of te weinig geld in de bv zit om het pensioen aan te vullen en daarover belasting af te dragen. Bij het opzetten van de stamrecht bv is een belastingclaim ontstaan die de fiscus int zodra de pensioenaanvulling behoort te beginnen — ook als die uiteindelijk nooit plaatsvindt omdat het geld al is uitgegeven.

TIP Een belastingaanslag blijft achterwege als er met het geld in de bv is belegd, maar de resultaten hiervan zijn tegengevallen.

Criterium

Het criterium voor de Belastingdienst is of er zakelijk of onzakelijk met het geld in de bv is omgegaan. Zo heeft de fiscus er geen bezwaar tegen als een eigenaar van een stamrecht bv een lening aan zichzelf verstrekt, mits hij die lening aflost en daarover een marktconforme rente betaalt.

Problemen

Problemen ontstaan zodra eigenaren geld uit hun bv halen zonder iets vast te leggen over aflossing en rente en met dat geld bijvoorbeeld een boot kopen of een wereldreis maken. Als de fiscus bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd de belastingclaim wil innen, is daar onvoldoende geld voor.

Bron: Financieel Dagblad

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.