Spookfacturen en acquisitiefraude

Acquisitiefraude en spookfacturen komen nog veel voor.

Acquisitiefraude betreft vaak facturen voor niet geleverde diensten of goederen met relatief kleine bedragen. Of de factuur lijkt verdraaid veel op een factuur die u verwacht, zoals een vermelding in een bedrijvengids of een bijdrage aan één of ander bedrijfstak gerelateerd fonds dat niet bestaat.

Aandachtspunten om geen slachtoffer te worden

  1. Wees op uw hoede als u benaderd wordt voor het plaatsen van een advertentie. Check altijd vooraf oplage, verspreidingsgebied en uitgever.
  2. Vraag altijd een schriftelijke bevestiging van de oplage, verspreidingsgebied, doelgroep en vraag om een voorbeeldexemplaar.
  3. Heeft u een spooknota ontvangen, dan doet u niets. Dus niet betalen, niets ondertekenen en ook niet terugbellen naar een informatienummer of dergelijke.
  4. Teken een factuur nooit voor akkoord zonder achterliggende documentatie zoals een opdrachtbevestiging, verzendbon of dergelijke.
  5. Zorg voor een goede administratie met bewijsstukken.

LET OP Let altijd op de kleine lettertjes.

Toch per ongeluk toegezegd, betaald of getekend?

Ontbind de overeenkomst dan direct schriftelijk en stop de betalingen direct.
Heeft u een factuur ontvangen maar nog niet betaald? Stuur wel een aangetekende brief met de redenen waarom u niet betaald. U kunt dan achteraf aantonen dat u zich verweert hebt.
Betaal aanmaningen niet, ook niet als u daarover wordt gebeld.

TIP Als u een zakelijke rechtsbijstandverzekering hebt, stel die dan direct op de hoogte van de acquisitiefraude en schakel hen in.

Meld de acquisitiefraude bij het Steunpunt Acquisitiefraude. Op de website van het Steunpunt vindt u meer informatie over hoe te handelen en vindt u een lijst met malafide bureaus. Daar staat ook een formulier waarmee u de fraude kunt melden.