Spaarsaldo gebruiken voor extra aflossing

De Nederlandse spaartegoeden zijn de afgelopen 12 maanden met ongeveer € 4 miljard gedaald. Een zeer uitzonderlijke situatie. Maar tegelijkertijd is volgens de banken een deel van het opgenomen spaargeld gebruikt voor extra aflossingen op de hypotheek.

In deze periode van 12 maanden zijn de spaarrente en hypotheekrente allebei gemiddeld met een half procentpunt afgenomen. De Nederlandse huishoudens kregen in februari 2014 een spaarrente van gemiddeld 1,37% op hun spaargeld zonder beperkende voorwaarden. Op nieuw afgesloten hypotheken werd gemiddeld 3,52% hypotheekrente betaald, zie Sparen en Hypotheek.

In totaal hadden Nederlanders in februari € 280 miljard aan vrij opneembaar spaargeld, tegenover € 50 miljard aan vaststaand spaargeld. Daarover werd gemiddeld 2,26% aan spaarrente vergoed.

De omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij banken bedroeg in februari ongeveer €540 miljard. Hierover werd in februari gemiddeld 4,47% hypotheekrente betaald. Het verschil met de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken wordt bepaald doordat huishoudens hun rente vaak voor langere tijd vast zetten.Want bij nieuwe hypotheken werd gemiddeld slechts 3,52% betaald.

Volgens de banken is de totale hypotheekschuld eind 2013 (inclusief de hypotheken bij verzekeraars en pensioenfondsen) zelfs met € 16 miljard gedaald tot € 637 miljard. En aangezien het grootste deel van de extra aflossingen vermoedelijk met spaargeld gebeurt, valt een daling van de spaargelden met € 4 miljard nog mee.