Risico huwelijkse voorwaarden en eigen woning

Huwelijkse voorwaarden bieden niet altijd voldoende bescherming indien de eigen woning van de ondernemer op naam van de echtgenoot staat.

De onderneming van de echtgenoot ging failliet. De curator eiste de eigen woning van de echtgenoten op en ging daarvoor naar de rechter. Het woonhuis was door de vrouw gekocht en stond ook bij het Kadaster alleen op naam van deĀ  vrouw. Juridisch gezien lag het eigendom van de woning dus bij de vrouw.
Sinds 2012 geldt dat de niet failliete echtgenoot die het huis of een ander vermogensmiddel op naam heeft staan, moet bewijzen dat hij of zij ook daadwerkelijke minstens de helft van de financiering uit eigen middelen heeft betaald.

Volgens de wet moet daarvoor schriftelijke bewijsmateriaal worden geleverd, zoals bankafschriften. Voor de rechter kon zij dit niet bewijzen, de rente en de aflossing waren steeds voldaan via de gemeenschappelijke bankrekening van man en vrouw.

De huwelijkse voorwaarden boden dus onvoldoende bescherming. Er moet meer gebeuren, overleg dat indien relevant met uw notaris.

Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden GHARL:2013:5346 d.d. 23.07.2013.