Rechtsbijstandverzekering: zelf jurist kiezen

In november 2013 sprak het Europees Hof uit dat je bij een verzekering voor rechtsbijstand het recht hebt om zelf een advocaat te kiezen.

Eerst werd bij een juridisch conflict de zaak vrijwel altijd opgepakt door een jurist van de verzekeraar. Dat ging veelal prima, omdat een rechtsbijstandverzekeraar veel meer gelijksoortige zaken behandeld dan een advocatenkantoor. Als je een behandeling vaker doet, word je er ook beter in.
Ook nu kun je nog steeds de jurist van de rechtsbijstandverzekeraar inschakelen.

Voordelen eigen jurist/advocaat

Ondanks een geringere ervaring heeft een ‘eigen’ advocaat ook voordelen. Bijvoorbeeld omdat die advocaat veel goede resultaten heeft behaald. Of een advocaat waar je een goed gevoel bij hebt en die onafhankelijkheid is van de verzekeraar. Of een advocaat die jouw zaak al kent.

Een rechtsbijstandverzekeraar zal de kosten van een juridisch proces altijd beperkt willen houden, des te meer winst. Een advocaat zou in dat geval onafhankelijker kunnen opereren omdat hij financieel gezien zoveel mogelijk uren zou willen schrijven. Dit financiƫle belang zal altijd meetellen, hoewel het vakinhoudelijke en morele aspect de boventoon zou moeten voeren.

Nadeel voor de toekomst

Andere juristen/advocaten inschakelen dan die van de verzekeraar kan/zal in de toekomst leiden tot hogere premies voor een rechtsbijstandverzekering.