Particulieren met zonnepanelen, toch btw-nummer!

Particulieren met zonnepanelen kunnen toch ondernemer voor de btw zijn!

In ons bericht van 26 juli 2013 gaven wij al aan dat het Europese Hof van Justitie heeft uitgesproken, dat de meeste particulieren die stroom produceren en aan het lichtnet leveren, daarvoor facturen moeten sturen met btw. Zij moeten zich dan laten inschrijven als ondernemer bij de KvK en periodiek btw aangifte doen. Zie ons nieuwsbericht Hebt u zonnepanelen? Dan bent u ondernemer.

De belastingdienst heeft nu aangegeven dat particulieren die geheel of gedeeltelijk tegen vergoeding de met hun zonnepanelen opgewekte elektriciteit aan hun energieleverancier leveren, toch als ondernemer voor de btw kunnen worden aangemerkt.

Als ondernemer voor de omzetbelasting moet u dan een administratie bijhouden. Tevens moet u facturen met btw sturen voor uw leveringen. U kunt ook helemaal worden ontheven van deze administratieve verplichtingen. Nadeel daarvan is dat u ook geen recht hebt op aftrek van de betaalde btw, bijvoorbeeld bij aanschaf van de panelen. Als u zich al hebt aangemeld vanwege de zonnepanelen, dan krijgt u binnenkort bericht van de belastingdienst.

Als u zich nog niet aangemeld hebt, dan kunt u dit alsnog doen.

Binnenkort komt de belastingdienst met antwoorden op de veel gestelde vragen.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig, wij helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.