Overschot liquide middelen naar privé?

Indien uw onderneming een (tijdelijk) overschot aan liquide middelen heeft, dan kunt u die naar privé overbrengen. Deze gelden vallen dan in box 3 voor de inkomstenbelasting. In deze box betaalt u 1,2%  vermogensrendementheffing er van uitgaande dat u boven de vrijstelling uitkomt. Als u het geld in de onderneming houdt dan betaalt u over de renteopbrengst inkomstenbelasting, die kan oplopen tot 52%. Wel kunt u voor uw onderneming – indien u aan de eisen – voldoet gebruik maken van de ondernemersaftrek en MKB vrijstelling en kunt u profiteren van de investeringsregelingen en investeringssubsidies. Zie Onderneming starten?

Wat nu het meest gunstig is hangt af van de beleggingsopbrengst die u kunt behalen en de belastbare winst uit onderneming die u denkt te realiseren.

Overigens moet u in het oog houden, dat u later het overschot nog een keer nodig kunt hebben voor uw onderneming. Het is daarom verstandig om niet met teveel risico’s te beleggen. Bovendien zijn de verliezen in privé niet fiscaal aftrekbaar.

U dient dus een goede afweging te maken als u het overschot aan liquide middelen naar privé overbrengt en daar belegt.

Als u hierover vragen heeft of hulp nodig hebt bij uw besluitvorming, neem dan gerust contact met ons op per telefoon 075 616 74 87 of via het contactformulier op deze website of per email info@adfinadvies.nl.