Onlinemuziek zonder Buma/Stemra

DEN HAAG (ANP) – Liedjesschrijvers en componisten kunnen straks zelf hun eigen muziek via het internet aanbieden, zonder de tussenkomst van Buma/Stemra. De auteursorganisatie heeft toegezegd componisten en tekstschrijvers nog dit jaar de keuze te bieden welke rechten ze bij haar onderbrengen en welke niet.
Dit maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) 15 april 2014 bekend.

Nu is het zo dat artiesten een soort alles-in-één-pakket bij Buma/Stemra aanschaffen. Hierdoor int Buma/Stemra zowel de auteursrechtenvergoeding wanneer een nummer op televisie of radio wordt gedraaid, als de inkomsten via het internet. Maar veel artiesten kunnen het regelen van de auteursrechtenvergoeding voor liedteksten of composities op het internet net zo goed zelf.

Volgens de ACM komen er door de wijziging waarschijnlijk nog meer mogelijkheden om muziek te streamen en te downloaden. Artiesten krijgen hierdoor immers de mogelijkheid om muziek zelf direct op het net te zetten. Hiervan profiteert niet alleen de componist of tekstschrijver, maar ook de luisteraar, stelt de toezichthouder.

Buma/Stemra kwam tot de beslissing naar aanleiding van een onderzoek van de ACM naar mogelijk misbruik van de monopoliepositie door de auteursrechtenorganisatie. ,,De toezegging van Buma/Stemra neemt mogelijke concurrentieproblemen direct weg en vergroot de kansen en keuzes voor componisten, tekstschrijvers én consumenten”, aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de ACM.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.