Onduidelijkheden zorgverzekeringen 2016

De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat minister Schippers van Volksgezondheid ingrijpt zodat burgers niet de dupe worden van onduidelijkheden bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis.

De onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders over de polissen voor 2016 lopen nog. Een patiënt die nu een polis afsluit, weet dus niet wat de voorwaarden zijn. Dan kan het gebeuren dat hij bij een opname niet in het ziekenhuis van zijn keuze terechtkomt, terwijl dat bij het afsluiten van de polis nog wel mogelijk was.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester zei op de NOS-radio dat dit probleem elk jaar speelt, maar ook elk jaar groter wordt. De minister moet de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) daarom opdragen om maatregelen te nemen.

Volgens Bouwmeester zijn er twee oplossingen mogelijk. De eerste is dat de nieuwe polis minimaal hetzelfde biedt als de oude polis. Een andere mogelijkheid is dat de tijd van zes weken om van polis te veranderen pas ingaat als vaststaat wat de nieuwe polisvoorwaarden zijn.

Bron: NOS