Omzetbelasting en representatie, relatiegeschenken en andere giften in natura

Een paar hoofdlijnen

Als de ondernemer een relatiegeschenk geeft of een andere gift in natura bestaat daar in beginsel recht op aftrek van voorbelasting.

LET WEL Indien de begunstigde het geschenk zelf zou hebben gekocht en hij/zij zou de omzetbelasting niet of hoofdzakelijk niet kunnen aftrekken, dan heeft de ondernemer die het geschenk geeft ook geen recht op vooraftrek. De ondernemer moet dit dus nagaan bij de begunstigde.
LET WEL  Het moet dus gaan om een geschenk (in natura) en een zakelijke relatie. Persoonlijke belangen worden daarmee niet gediend.

Als het relatiegeschenken betreft of overige giften in natura en deze bedragen op jaarbasis per persoon niet meer dan € 227, dan is de aftrek van voorbelasting niet uitgesloten.
Als deze € 227 per persoon wordt overschreden, dan is het geheel (dus niet alleen het meerdere) niet aftrekbaar.
LET WEL De omzetbelasting op de verstrekking van spijzen en dranken die ter plaatse worden gebruikt in het kader van het hotel-, pension, café-, restaurant en aanverwante bedrijf door personen die daar voor korte tijd verblijf houden is NIET aftrekbaar. Dus ook de btw op horeca-uitgaven bij een personeelsuitje niet.

Personeelsvoorzieningen

Geeft u uw personeel (in uw kantine) gratis eten en drinken of tegen een lage vergoeding, dan kunt u daarover onder voorwaarden omzetbelasting in vooraftrek brengen. De belastingdienst hanteert hiervoor een bepaalde berekening. Daarbij moet u, indien van toepassing, ook rekening houden met andere bevoordelingen van uw personeel.
Als u voor uw bedrijfskantine een cateraar inschakelt hebt u afhankelijk van de omstandigheden ook rekening te houden met beperking in de vooraftrek.

Werkkostenregeling

U kunt per begin van het jaar ook kiezen voor de zogenaamde Werkkostenregeling (WKR), zie aldaar.

Geconcludeerd kan worden dat de belastingdienst het niet gemakkelijker maakt.

Wilt u meer weten over deze onderwerpen of heeft u advies nodig, wij helpen u graag. Voor meer informatie kunt u met ons contact opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.