Nieuwe bank Biesheuvel (DNOB)

De Nieuwe Ondernemersbank (DNOB) van ondernemersvoorman Hans Biesheuvel gaat 1 september dit jaar open, met 36 kantoren verspreid over het land. Met de bank wil Biesheuvel op een makkelijke en toegankelijke manier kredieten gaan verstrekken aan het midden- en kleinbedrijf.

Platform voor ondernemers

Via de bestaande kanalen kunnen veel ondernemers vaak lastig financiering vinden, meent Biesheuvel. Vooral bedrijven die tussen de 750.000 en een miljoen euro nodig hebben, komen nauwelijks aan geld.

DNOB wordt geen traditionele bank met bankvergunning, maar een platform waar ondernemers en financiële partijen met elkaar in contact worden gebracht. De bank betreft een samenwerkingsverband tussen Ondernemend Nederland (ONL), de belangenorganisatie van Biesheuvel, en de bestaande financiële dienstverlener Credion. DNOB trekt als het ware in bij de kantoren van Credion en de naam van de nieuwe bank komt ook op de gevels te staan.

Financieringsoplossingen

”Wat een jaar geleden begon met een uitgesproken en urgent idee, is nu een droom die uitkomt”. De financiering die mkb-bedrijven bij DNOB kunnen krijgen, kennen we volgens Biesheuvel nog niet in Nederland. DNOB brengt een individuele financieringsaanvraag onder bij verschillende banken en andere kapitaalverschaffers. Door die stapeling wordt het ook voor de financiers minder risicovol om de financiering te verstrekken, is de gedachte.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) reageert positief op het initiatief. De bankenkoepel beschouwt DNOB als een ”adviesbureau” dat een belangrijke rol kan spelen bij ”het zoeken van passende oplossingen voor met name bedrijven voor wie een traditionele banklening op dit moment een brug te ver is”.

De banken, het ministerie van Economische Zaken en ondernemersclubs VNO-NCW en MKB-Nederland kwamen vorig jaar al met de vernieuwde Ondernemerskredietdesk. Ook daarmee wordt de ondernemer de weg gewezen naar bijvoorbeeld crowdfunding en kredietunies, aldus de NVB.

Lees meer in Kredietverlening c.q. financiering