Nieuw fonds voor kredieten middelgrote bedrijven

Banken en institutionele beleggers hebben een nieuw fonds opgericht dat middelgrote bedrijven van krediet moet voorzien. Het NL Ondernemingsfonds verwacht in de loop van dit jaar de eerste leningen te kunnen verstrekken.

Het fonds is opgericht door de banken ING, ABN Amro en Rabobank, pensioenuitvoerders MN en Syntrus Achmea, vermogensbeheerder Robeco en beursbedrijf Euronext Amsterdam. De bedoeling is om bedrijven met een jaaromzet van minimaal 25 miljoen euro kredieten te verstrekken van minstens 10 miljoen euro. Die leningen worden deels door een bank en deels door het fonds gefinancierd.

Het fonds moet in de komende 5 jaar door bijdragen van vooral institutionele investeerders groeien tot 1 miljard euro. De criteria voor bedrijven om krediet te krijgen blijven hetzelfde. Maar het fonds biedt iets meer mogelijkheden. ‘Als een bank al zwaar in een sector zit of een lening iets risicovoller is, dan wordt het risico nu in ieder geval gedeeld’, zo liet ABN Amro-topman Gerrit Zalm weten.

Voor dit jaar wordt geen grote toename van de kredietvraag verwacht zeggen de oprichters. Banken hebben volgens zeggen nu ook geen probleem om voldoende leningen te verstrekken. In de komende jaren zal de vraag naar krediet waarschijnlijk toenemen.

Het fonds is, met de omzeteis van minimaal 25 miljoen euro, in eerste instantie bedoeld voor middelgrote bedrijven. De deelnemers sluiten niet uit dat er op den duur ook een initiatief komt voor het kleinbedrijf. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) levert het bovendien mogelijk profijt op voor kleinere ondernemingen. Als deze ‘brug tussen beleggers en banken’ aanslaat, worden de bankbalansen ontlast en komt er (wellicht) meer ruimte voor kleinere bedrijven.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig, wij helpen u graag. U kunt met ons contact opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.