Muziekles, actieve sportbeoefening en omzetbelasting

Het gelegenheid bieden tot actieve sportbeoefening is belast met 6% btw. Er moet een accommodatie ter beschikking gesteld zijn en er moet sprake zijn van actieve sportbeoefening . Sommige vormen van yoga kwalificeren als actieve sportbeoefening. De leeftijd van de ‘sporter’ is niet van belang. Yoga aan kinderen is dus belast met 6% btw als er een accommodatie ter beschikking gesteld is en het een vorm van actieve sportbeoefening is.

Het geven van onderwijs in muziek, dans, drama en beeldende vorming aan personen jonger dan 21 jaar is vrijgesteld van btw. Sommige danscursussen kunnen zowel actieve sportbeoefening zijn als dansles.

Diensten van sportorganisaties en sportverenigingen aan hun leden zijn eveneens vrijgesteld van btw. Dit geldt dus niet voor diensten van ondernemers aan sportorganisaties.

Ondernemers die cursussen geven in de sportbranche kunnen daarvoor vrijgesteld zijn. Voorwaarden hiervoor kun je vinden in het onderwijs besluit onder paragraaf 12.4. Er geldt geen vrijstelling voor het geven van sportlessen aan leden van sportverenigingen waarvoor je factureert aan de vereniging.

Bron: Forum Fiscaal Dienstverleners