Maximale hypotheek in 2015 omlaag

De maximum hypotheek gaat in 2015 omlaag door een nieuwe manier van rekenen bij het Nibud.
Nibud berekent jaarlijks de percentages voor de financieringslast waar hypotheekverstrekkers zich wettelijk aan moeten houden.

Het Nibud houdt bij de nieuwe maxima voor 2015 meer rekening met onverwachte uitgaven, zoals hogere zorgkosten of het krijgen van een kind. Volgens Nibud zijn er meer situaties te bedenken dat ‘hogere persoonlijk onvermijdbare uitgaven zijn te verwachten’.

Hogere buffers

De potjes voor onvoorziene uitgaven moeten dus omhoog en daardoor zakt voor veel mensen de maximale hypotheekruimte. Hogere inkomens worden minder hard geraakt, omdat zij volgens het Nibud gemakkelijker ruimte in hun budget kunnen maken om de onvoorziene kosten op te hoesten.

Ook is in de Nibud-tabellen het effect van de lagere hypotheekrente te zien. Wie een hypotheek met NHG tien jaar vast zet, betaalt gemiddeld 3,15 procent rente. Een jaar geleden was de hypotheekrente bijna een procentpunt hoger.

De maximumbedragen volgens het Nibud

De maximumbedragen volgens het Nibud

Maximumlening omlaag

Naast de striktere Nibud-normen worden kopers ook beperkt door een maatregel van de overheid. De maximaal toegestane verhouding tussen de woningwaarde en hypotheek (de loan-to-value) daalt. Mag een lening dit jaar nog 104 procent van de woningwaarde bedragen, volgend jaar daalt dat maximum naar 103 procent.

De loan-to-value daalt verder tot 100 procent in 2018. Voor de crisis waren loan-to-value ratio’s van boven de 115 procent geen uitzondering.

Ook de banken zijn strikter geworden. Zij eisen vaak dat huizenkopers meer eigen geld meenemen, en hebben de maximale hypotheekhoogte ten opzichte van het inkomen flink teruggeschroefd.

Lees meer in Sparen en Hypotheek

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.