Fiscaal voordelig lenen binnen de familie

In de plaats van een hypothecaire lening bij een bank af te sluiten is het te overwegen om van de (kapitaalkrachtige) familie te lenen. De familie gaat dan als bank functioneren. Zie ook ons bericht Opgaaf lening eigen woning.  Het kan naast de lening voor een woning bijvoorbeeld ook een lening voor een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer zijn.

Lenen binnen de familie kan voordelen hebben. De uitlener kan een hogere rente ontvangen dan op een gewone spaarrekening. De lener betaalt een lagere rente dan bij een hypotheekbank. De rente blijft bovendien binnen de familie.
Vanzelf zal de uitlener die met zijn/haar geld een hoger rendement behaalt dan met het uitlenen aan de familie minder snel geneigd zijn tot uitlenen.

Nadeel is wel dat je als uitlener normaliter voor een langere periode een verplichting aan gaat. De restschuld van de lening is niet beschikbaar voor consumptie of andere doeleinden. Belangrijk is dan dat de leningvoorwaarden zonder de hypotheekrenteaftrek in gevaar te brengen, voldoende flexibel zijn.

Fiscaal voordelig kan het zijn bij uw kind om een zo hoog mogelijke rente te bedingen, zodat uw kind een zo hoog mogelijke renteaftrek heeft en vervolgens kunt u (een deel van) de rente onbelast schenken aan uw kind. LET WEL Er zijn nog meer voordelen van een familiebank, dus laat u goed adviseren.

LET WEL Streep de rentebetaling en aflossingen nooit direct weg tegen de schenking, maar maak alle bedragen echt over. Anders kan de Belastingdienst de renteaftrek weigeren.

Hoogte van de rente

De rente is alleen aftrekbaar als hij ‘zakelijk’ is. Op grond van een oude uitspraak van het gerechtshof Amsterdam is een zakelijke rente een rente die maximaal 25% hoger (of lager) is dan de bankrente. De banktarieven staan op de websites van banken. Maak een printje van het actuele renteoverzicht van een bank, plus de voorwaarden. Daarmee kun je later de zakelijkheid van de gekozen rente bewijzen aan de fiscus. 

Kijk daarbij naar de bankrente die hoort bij de afgesproken rentevaste periode en de risicoklasse waarin de lening valt.
Je hypotheekrente bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Je krijgt met deze opslag te maken als de hypotheek die je afsluit relatief hoog is ten opzichte van je woningwaarde (bijvoorbeeld 100%). Heb je sindsdien (fors) afgelost en/of is je huis meer waard geworden, dan kan de risico-opslag wellicht vervallen of omlaag. Ook als de rente nog een tijd vaststaat. Je betaalt dan direct minder hypotheekrente.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig, wij helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.