iPad is toch communicatiemiddel

Het gerechtshof in Amsterdam oordeelde gisteren dat iPad toch een communicatiemiddel is in tegenstelling tot eerdere oordelen, zie Fiscale behandeling iPad.

Volgens het gerechtshof beperkt het touchscreen van de iPad het gebruik van het apparaat als computer. De invoer van langere teksten bij een iPad gaat minder vlot dan bij apparaten met een klassiek toetsenbord, zoals pc’s en laptopcomputers.

De beperkingen van een touchscreen spelen niet of nauwelijks een rol bij mobiele communicatie, sms, e-mail of internetbezoek. Daarom is de iPad een communicatiemiddel.

Dat betekent volgens het hof dat “de werkgever voor wie het zakelijk gebruik van de iPad van meer dan bijkomstig belang is” het apparaat belastingvrij aan zijn werknemers kan verstrekken. Dat is het geval als het zakelijk gebruik hoger is dan 10%.

Werkkostenregeling

Overigens verdwijnt per 1 januari 2015 het fiscale onderscheid tussen computers, smartphones en tablets bij de verplichte Werkkostenregeling. Het beslissende criterium wordt dan het noodzakelijkheidscriterium. Een bedrijf kan een werknemer een iPad of ander apparaat geven als hij die nodig heeft voor zijn werk, zonder dat de werkgever rekening moet houden met het privévoordeel voor de werknemer.

Op dit moment behoeft een werkgever geen belasting af te dragen als een apparaat van/voor het werk voor 90 procent zakelijk wordt gebruikt. Anders is het loon in natura en wordt belasting geheven over het aankoopbedrag.