Interpolis waarschuwt MKB voor wanbetaling

Acht op de tien kleine en middelgrote bedrijven kregen vorig jaar te maken met oninbare vorderingen als gevolg van faillissement van een opdrachtgever. 

Volgens Interpolis blijft wanbetaling een groot probleem voor met name kleine ondernemers en ZZP-ers. Zij kregen een op de drie rekeningen niet op tijd betaald. Het gemiddelde openstaande bedrag was € 6.000. Bedragen boven een ton komen ook voor. Gemiddeld stond een vordering veertig dagen open.

Het aantal incassozaken is vorig jaar niet toegenomen, maar ligt wel 85 procent hoger dan in 2010. De juristen die bedrijven bijstaan bij wanbetalende zakelijke klanten, krijgen daarbij steeds vaker te maken met curatoren.

Informeren

Interpolis roept ondernemers dan ook op zich vooraf beter te informeren over de financiële gezondheid van potentiële opdrachtgevers en zorg te dragen voor goede leveringsvoorwaarden. Volgens de verzekeraar wordt meer dan de helft van de faillissementen veroorzaakt door afnemers die hun rekeningen niet of te laat betalen.

LET OP Ondernemers zijn zich wel bewust van de risico’s, maar nemen te weinig preventieve maatregelen. Dat terwijl 40 procent aangeeft dat te laat betalende klanten leiden tot druk op de liquiditeitspositie.

Heeft u vragen over incassoprocedures of advies daarbij nodig, dan helpen wij u graag. U kunt contact met ons opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.