Hypotheek en studieschuld

Voor een hypotheek wordt uw hele vermogenspositie doorgelicht. Daaronder valt ook de studieschuld. Deze studieschuld wordt met name relevant nu volgend jaar de studiefinanciering vervalt.

De gemiddelde student heeft bij afstuderen een schuld van € 15.000. Na volgend jaar gaat dat gemiddeld naar verwachting € 24.000 worden.
De studieschuld beperkt de mogelijkheid voor de hypotheekverstrekking. Per april 2013 is wettelijk bepaald dat een studieschuld minder zwaar weegt bij het aanvragen van een hypotheek. Bij het berekenen van de maandlasten van iemand met een studieschuld wordt 0,75% van de oorspronkelijke lening berekend in plaats van 2%.

Een studieschuld van € 15.000 levert dus bij 0,75% een beperking van € 112,50 per maand op. Als u met uw inkomen hypotheeklasten van € 700 zou kunnen dragen, dan wordt dat door uw studieschuld maximaal € 587,50. Uw maximale hypotheekbedrag wordt met een studieschuld dus flink lager.

De bank gaat er met de wijziging van de studiefinanciering nog soepeler mee om: de maandlasten liggen niet op 0,75% van de totaalschuld, maar op 0,45%. Voortaan zal een studieschuld van € 15.000 dus staan voor € 67,50 aan maandlasten. Dat biedt wat extra ruimte voor de hypotheekverstrekker.

Lees meer in: Sparen en hypotheek.

Subscribe

Subscribe to our e-mail newsletter to receive updates.