Hebt u zonnepanelen? Dan bent u ondernemer

21 juni 2013. Als gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, zouden de meeste particulieren die stroom produceren en aan het lichtnet leveren, daarvoor facturen moeten sturen met btw. Zij moeten zich dan laten inschrijven als ondernemer bij de KvK en periodiek btw aangifte doen.

Voordeel is dat de btw op de aanschaf van de zonnepanelen in eerste instantie aftrekbaar is, hoewel in de loop van de tijd weer te corrigeren voor het privégebruik van deze panelen. Vervolgens komt de desbetreffende ondernemer weer in aanmerking voor de zogenaamde Kleine Ondernemersregeling. Dat betekent dat als het saldo van te betalen en in aftrek te brengen omzetbelasting lager is dan € 1.345, de ondernemer in zijn geheel geen btw hoeft af te dragen aan de belastingdienst.

Veel administratieve rompslomp dus. Bovendien zal de staat dit niet leuk vinden want het kan de staat veel geld gaan kosten. De kans is dus aanwezig dat de staat snel met een aanpassing van de wetgeving komt.

 LET OP Als u overgaat tot aanschaf van zonnepanelen onder deze btw-verplichting, vraag dan tijdig het ondernemerschap aan, want u mag de btw op de aanschaf alleen in de periode waarin u aangifte doet voor de omzetbelasting in aftrek brengen.

Indien gewenst kunnen wij u helpen bij dit verzoek aan de belastingdienst. U kunt ons bellen op 075-6167487 of 0651 18 0652 of bereiken per email info@adfinadvies.nl