Handhaving Wet DBA opgeschort tot 1 juli 2018

De opschorting van de handhaving van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is verlengd tot 1 juli 2018.
Dit betekent dat opdrachtgevers en opdrachtnemers tot die tijd geen boetes of naheffingen krijgen als er achteraf geconstateerd wordt dat er sprake is van een dienstbetrekking.
LET OP Dat geldt niet voor kwaadwillenden.

De zogenoemde wet DBA was eerder al tot 1 januari 2018 opgeschort na felle kritiek. Veel opdrachtgevers vonden de nieuwe regels onduidelijk, waardoor ze terughoudend waren zzp’ers in dienst te nemen. Hierdoor liepen veel zelfstandigen opdrachten mis.

Als u als opdrachtgever een zzp’er inhuurt en de Belastingdienst achteraf constateert dat er sprake is van loondienst, zullen er over de periode tot in ieder geval 1 juli 2018 geen naheffingen, boetes en correctie-verplichtingen worden opgelegd.

De Belastingdienst treedt alleen bij duidelijk kwaadwillenden op. Het gaat dan om gevallen waarin opdrachtgevers opereren in een context van opzet, fraude of zwendel.
Tot nu toe is de Belastingdienst (slechts) zeven kwaadwillenden op het spoor. Daaruit blijkt dat de Wet DBA alleen in uitzonderlijke (frauduleuze) situaties wordt gehandhaafd.
In dat opzicht kunt u als opdrachtgever dus met een gerust hart (blijven) zakendoen met ZZP’ers.

Opdrachtgevers en -nemers kunnen (als zij dat willen) gewoon gebruik blijven maken van bestaande modelovereenkomsten.
Het is op dit moment niet nodig om nieuwe (model)overeenkomsten te laten beoordelen door de Belastingdienst.