Fiscus fotografeert steeds meer kentekens

De Belastingdienst controleert steeds vaker kentekens. Dit jaar zijn al ruim 924.000 nummerplaten van voertuigen gescand. Daarmee wordt bijvoorbeeld gecontroleerd of de bestuurder nog een belastingschuld heeft openstaan of dat deze privé met de (bestel)auto rijdt terwijl met de fiscus is afgesproken dat niet privé wordt gereden. In heel 2012 werden ruim 1,2 miljoen kentekens gefotografeerd.

Dat blijkt uit gegevens van de Belastingdienst die door NRC Handelsblad zijn opgevraagd.

De Belastingdienst gebruikt vier auto’s met camera’s om het verkeer in de gaten te houden. De wagens worden door het hele land ingezet, onder meer tijdens wijkacties, verkeerscontroles, langs snelwegen en tijdens gecombineerde acties met andere diensten.

De gebruikte anpr-camera’s zijn volgens de Belastingdienst goed in het herkennen van nummerplaten. Meer dan 90 procent van de kentekens wordt herkend. De gegevens worden vervolgens vergeleken met die in een database, waarin niet alleen belastingschulden zijn opgenomen, maar ook bijvoorbeeld zware vrachtwagens die een eurovignet moeten hebben en leaseauto’s die niet te veel privé mogen rijden.