Fiscale behandeling IPad

De IPad is volgende de fiscus een computer en geen mobiele telefoon gezien de functies van de IPad. Dat heeft fiscale gevolgen.

De IPad kan op verschillende manieren aan het personeel worden gegeven

  1. Als vergoeding: de werknemer koopt en de werkgever vergoedt de kosten.
  2. Als verstrekking: de werkgever koopt en geeft deze aan de werknemer.
  3. Bij terbeschikkingstelling: de werkgever koopt, blijft eigenaar en stelt deze ter beschikking aan de werknemer.

Twee fiscale regelingen

  1. Oude regime tot en met 2014.
  2. Werkkostenregeling vanaf 2011.

Oude regime

  • Als de werkgever kan aantonen dat de IPad voor meer dan 90% zakelijk wordt gebruikt, dan heeft dit geen fiscale gevolgen.
  • Dit eerste is vrijwel niet mogelijk gezien de gebruiksmogelijkheden van de IPad. Dan is er sprake van loon. Bij vergoeding en bij verstrekking is dat de waarde van de IPad. Bij terbeschikkingstelling is het eerste, tweede en derde jaar telkens 30% van de waarde van de IPad loon.
    TIP De werkgever kan er voor kiezen deze belasting voor eigen rekening te nemen. Dat is voor de werkgever wel duur, want hij betaald dan loonbelasting over het voordeel. Het voordeel is de waarde van de IPad + het loonbelastingvoordeel dat de werknemer heeft als de werkgever de belasting betaald. Dit loonbelastingvoordeel kan oplopen tot 52%.

Werkkostenregeling vanaf 2011

De fiscale gevolgen zijn in hoofdlijnen gelijk als bij het oude regime. U kunt echter wellicht profiteren van de zogenaamde vrije ruimte in deĀ Werkkostenregeling.

Indien u vragen heeft over de fiscale behandeling van de IPad of advies nodig hebt bij de toepassing daarvan, dan helpen wij u graag. U kunt met ons contact opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.