Einde verlaagd btw-tarief in Staatsblad

Zoals verwacht, is in het Staatsblad gepubliceerd dat het Verlaagd 6% btw-tarief vanaf 1 juli 2015 niet meer mag worden toegepast.
LET OP Maak dus goede afspraken.

Tijdstip van afronding

Het tijdstip waarop het werk is afgerond, is beslissend voor het btw-tarief. Om het lagere tarief te mogen toepassen moet de aannemer, het klussenbedrijf, de hovenier etc. dus op 30 juni 2015 klaar zijn. Het werk moet zijn opgeleverd.

Stel, iemand laat een badkamer renoveren. De aannemer heeft een tegelzetter ingeschakeld die zijn werk heeft afgerond op 12 juni 2015. De aannemer levert het werk op op 15 juli 2015. Voor de btw is de laatste datum beslissend. Er moet 21% btw berekend worden, ook over de arbeidskosten van de tegelzetter!

Hoe was te voorkomen geweest dat het werk van de tegelzetter tegen 21% btw wordt belast?

  • door rechtstreeks met de tegelzetter afspraken te maken en niet via de aannemer. Dan is er sprake van afzonderlijk werk dat door de tegelzetter vóór 1 juli 2015 wordt afgerond; of
  • door met de aannemer zodanige afspraken te maken dat het totale werk gereed was vóór 1 juli 2015; of
  • een grotere klus in delen te splitsen en afzonderlijke overeenkomsten op te maken, zodat een gedeelte toch nog vóór 1 juli 2015 gereed kan zijn.

Wilt u nog gebruik maken van het lagere btw-tarief, dan is het dus zaak om niet langer te wachten en nú afspraken te maken. Te verwachten valt immers dat in juni 2015 het erg druk zal zijn met particulieren die allemaal willen dat het werk aan hun woning wordt afgerond.

Schilder en stukadoor. Voor het schilderen, stukadoren en behangen van bestaande woningen (meer dan twee jaar in gebruik) blijft het lage btw-tarief gewoon gelden. Dit is namelijk geen tijdelijke maatregel. De 6% btw geldt zelfs voor de verf en ander materiaal dat wordt gebruikt of verbruikt door de schilder of stukadoor. Uitzondering is het behangmateriaal, dat is weer belast met 21% btw.

Isolatie. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal in bestaande woningen (meer dan twee jaar in gebruik) blijft het 6%-tarief eveneens van toepassing. Hier geldt het lagere tarief echter niet voor het gebruikte materiaal. Over die kosten moet 21% btw worden berekend, zie ook Wijziging verlaagd btw op isolatiematerialen.