Eén opdrachtgever en toch ondernemer

Bij de beoordeling of er sprake is van ondernemerschap bij de VAR-WUO is misschien wel het belangrijkste criterium of er sprake is van een gezagsverhouding.

Bij een gezagsverhouding geeft de werkgever aanwijzingen die de werknemer c.q. degene die de opdracht uitvoert MOET opvolgen. LET OP Het gaat hierbij om de algemene aanwijzingsbevoegdheid van de werkgever/opdrachtgever.

Het aantal opdrachtgevers kan daarbij een (sterke) aanwijzing zijn dat er geen sprake is van een gezagsverhouding, maar is niet doorslaggevend, zie Drie opdrachtgevers en toch geen ondernemer.

Voorbeelden

Aan een schilder kan worden aangegeven welke kleur hij moet gebruiken. Dan is er nog geen gezagsverhouding. Maar moet de schilder elke dag om 8.00 beginnen en mag hij alleen met toestemming een vrije dag nemen of op vakantie gaan dan is er gauw sprake van een gezagsverhouding. Hij moet immers in beginsel alle aanwijzingen van  de schilder opvolgen. Als de schilder-werkgever ook nog personeel in dienst heeft en de ZZP-er moet aan dezelfde aanwijzingen voldoen, dan bestaat er geen twijfel meer.

Een vrachtwagenchauffeur die met de vrachtwagen (grote investering) van de opdrachtgever rijdt zal de aanwijzingen van de opdrachtgever moeten opvolgen. Het rijden van deze auto blijft voor risico van de opdrachtgever en niet voor risico van de ZZP-er.
Rijdt hij met zijn eigen vrachtwagen, dan is het gebruik van deze vrachtwagen voor zijn risico. De ZZP-er maakt gebruik van zijn eigen bedrijfsmiddelen. Hij loopt dus ondernemersrisico en dat versterkt zijn positie richting de fiscus.

Presenteren als zelfstandig ondernemer

Belangrijk is dat de ZZP-er zich ook presenteert als ondernemer en daadwerkelijk ondernemersrisico loopt. Hij presenteert zich als ondernemer door onder andere visitekaartjes, eigen gereedschap, briefpapier, zakelijke bankrekening, website.

Het lopen van ondernemersrisico kan mede blijken uit het niet doorbetalen van loon bij afwezigheid, ziekte, vakantie of anderszins.

Wilt u meer weten of heeft u advies nodig? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Zie hiervoor het contactformulier op deze website. U kunt ons ook bellen op 075-6167487 of mobiel op 0651 180652 of bereiken per email info@adfinadvies.nl