Carpoolen en kilometervergoeding

Carpoolen: woon-werkverkeer

Zolang de werkgever niet organiseert, mag hij iedere werknemer die geen auto van de zaak heeft de belastingvrije vergoeding van € 0,19 oor het woon-werkverkeer verstrekken.
Let op. Dit geldt alleen als er gebruik wordt gemaakt van een auto van een werknemer.

Let op. Omgereden kilometers om een collega thuis op te pikken, mag u niet onbelast vergoeden.

Rijden de werknemers samen met een auto van de zaak, dan is er sprake van ‘vervoer vanwege de werkgever’. Wettelijk is het zo geregeld dat er dan géén onbelaste kilometervergoeding uitbetaald kan worden.

Als u als werkgever het carpoolen organiseert, mag u alleen aan de chauffeur zelf een onbelaste vergoeding betalen. De rest krijgt niets.

Carpoolen: overige zakelijke ritten

Een werkgever had een onbelaste kilometervergoeding verstrekt aan een werknemer die niet zelf had gereden, maar was meegereden met een collega tijdens een zakelijke rit, geen woon-werkverkeer. De inspecteur vond dat dit niet onbelast mocht. Gevolg: een naheffing van ruim € 9.000,- met zelfs ook nog een boete!

De rechter leidde uit de totstandkoming van de wet af dat een belastingvrije vergoeding van € 0,19/km ook mogelijk is bij carpoolen tijdens zakelijke ritten. De regeling is juist bedoeld om de zaak administratief te vereenvoudigen en bovendien wordt carpoolen van overheidswege gestimuleerd. De vergoeding bleef onbelast en de naheffing plus boete verdwenen van tafel, 20.03.2015 (GHSHE:2015:875).

Lees meer Auto van de zaak