BV oprichten

Belangrijkste eisen bij een BV oprichten

  • U heeft een notariële akte nodig. Hierin staan de statuten. De notaris controleert de juridische kant hiervan.
  • U moet minstens 1 eurocent in de vennootschap storten. Dit kan met geld, maar ook in natura.
  • De notaris verzorgt de inschrijving van uw bv in het Handelsregister. Totdat dit gebeurd is, bent u ook persoonlijk aansprakelijk.
  • Het is veelal aan te bevelen om in een aandeelhoudersovereenkomst, in aansluiting op de oprichtingsakte, de onderlinge afspraken te concretiseren.
  • Uw adviseur/administratiekantoor/accountant meldt de BV bij de belastingdienst. U krijgt dan een fiscaal nummer van de belastingdienst en een opgave van de belastingsoorten die op uw BV van toepassing zijn.
  • U moet meestal een salarisadministratie gaan voeren voor de directeur-grootaandeelhouder(s) en eventueel personeel.

Voor meer belangrijke informatie over de fiscale aspecten van een BV zie Uw BV (en de fiscus).

Onderneming inbrengen in BV

Voor informatie, zie Inbreng onderneming in BV.

BV-kapitaal volstorten en aansprakelijkheid

Sinds de invoering van de FLEX-BV kunt u zelfs volstaan met een geplaatst aandelenkapitaal van € 1,00. Als u meer wilt storten bijvoorbeeld om de eerste kosten van de BV te kunnen betalen kunt u ook kiezen voor een hoger geplaatst aandelenkapitaal.
LET OP Zolang het aandelenkapitaal niet is volgestort bent u privé aansprakelijk voor de rechtshandelingen en schulden van de BV.

Overweegt u een BV op te richten of heeft u andere vragen of advies nodig inzake de oprichting van een BV, dan helpen wij u graag. U kunt contact met ons op per telefoon 075 616 74 87 of mobiel 0651 18 0652 of via het contactformulier op deze website (zie klantenservice) of per email info@adfinadvies.nl.

Verder zie BV en juridische zaken.