BV fiscaal gezien niet altijd gunstig

Regelmatig krijgen wij de vraag of het niet beter is om over te gaan van de eenmanszaak of vof naar de BV vorm.
Als je dat doet om zuiver fiscale redenen dan is dat niet altijd gunstig. Wel heeft de BV vorm een aantal andere voordelen zoals het beperken van risico’s, zie Keuzecriteria eenmanszaak/vof of B.V.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting geniet je aanzienlijke fiscale voordelen, zoals de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Die heb je als DGA niet.

Als directeur-grootaandeelhouder (DGA) van de BV heb je te maken met een gecombineerde heffing van vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting.
Het tarief van de vennootschapsbelasting is laag, namelijk 20% bij winsten tot € 200.000. Daarboven is de vennootschapsbelasting 25%.
Maar dan zit het geld nog steeds in de onderneming. De winst moet via het salaris of dividend naar privé worden gehaald. Daar ligt ook de crux.
De fiscus is namelijk van mening dat je als DGA van de BV een gebruikelijk loon uit de BV moet halen. Dat loon bedraagt minimaal € 45.000. Dit wordt nog hoger als een andere werknemer in de BV een hoger salaris verdient. Bovendien hanteert de fiscus meestal de stelregel dat het loon van de DGA minimaal 70% van de ingehouden winst moet bedragen, zie ook Gebruikelijk loon DGA.

Dus eerst betaal je over de winst van de BV 20% vennootschapsbelasting en van de resterende 80% die nog overblijft betaal je via het salaris loonheffing. Deze loonheffing kan oplopen tot circa 52%.
En als er dan nog winst resteert, dan betaal je vervolgens ook nog eens dividendbelasting van 25% als je het meerdere als dividend uitkeert.
Als je op het vorengenoemde een rekensom los laat dan komt dat er op neer, dat een BV bij een winst van € 180.000 of hoger fiscaal gezien pas echt aantrekkelijk begint te worden. LET OP Overigens dan nog is het fiscale voordeel een paar procentpunten, dus niet echt doorslaggevend voor uw beslissing.

Nogmaals gezegd naast fiscale redenen kunnen er ook andere argumenten zijn voor de BV-vorm.

Indien u vragen heeft over de keuze van de ondernemingsvorm of het gebruikelijk loon of anderszins of advies nodig hebt, dan helpen wij u graag. U kunt met ons contact opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.