BTW te laat betaald of te weinig; boete?

Als u de aangifte te laat betaalt, of als u niet of te weinig betaalt, geldt het volgende.

U betaalt te laat

U betaalt te laat als uw betaalt na de uiterste betaaldatum. Als u alsnog betaalt binnen de coulancetermijn, krijgt u mogelijk geen boete. De coulancetermijn begint na de uiterste betaaldatum en eindigt 7 kalenderdagen na de uiterste betaaldatum. Er zijn 3 mogelijkheden:

 • U betaalt te laat, maar binnen de coulancetermijn.
  In dit geval zijn er 2 mogelijkheden:

  • U betaalde de vorige aangifte op tijd en volledig. Dan krijgt u geen betaalverzuimboete. U krijgt wel een verzuimmededeling.
  • U betaalde de vorige aangifte te laat of niet volledig. Dan krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.
 • U betaalt te laat en na de coulancetermijn.
  In dit geval krijgt u een betaalverzuimboete van 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.
 • U betaalt te laat en deels binnen en deels na de coulancetermijn.
  In dit geval krijgt u voor het totale te laat betaalde bedrag (het totaal van het bedrag dat u binnen en na de coulancetermijn hebt betaald) een betaalverzuimboete van 3%, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278.

U betaalt niet of te weinig

Hebt u op het moment waarop de belastingdienst controleert (een deel van) uw aangifte niet betaald? Dan krijgt u een naheffingsaanslag met een betaalverzuimboete van 3% van het niet-betaalde bedrag met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278. Hebt u ook een gedeelte te laat betaald? Dan berekent de belastingdienst de boete over het totaal van het niet-betaalde en het te laat betaalde bedrag.