BTW tarief tenniscoach/conditietrainer

De trainer/coach mag alleen het 6%-tarief toepassen als hij zelf de sportaccommodatie ter beschikking stelt om actieve sport te gaan beoefenen. Als de trainer de accommodatie dus zelf huurt en vervolgens aan zijn sporters ter beschikking stelt is het 6%-tarief van toepassing. Als de sporters zelf de accommodatie regelen, moet de trainer 21% in rekening brengen.

Een openbare ruimte (zoals een bos of de openbare weg) kan onder bepaalde omstandigheden ook als een sportaccommodatie worden aangemerkt. Dit is in dit voorbeeld het geval als deze ruimte gedurende de sportbeoefening is gereserveerd door de trainer, gedurende de training exclusief gebruikt kan worden om te sporten en door de trainer aan de sporters ter beschikking wordt gesteld. Ook dan is het 6%-tarief van toepassing.

Ook kan het 6%-tarief worden toegepast als de sporters vertrekken vanuit een sportaccommodatie (bijvoorbeeld een complex met kantine, douches en kleedkamers) en daar weer terugkomen om zich te verzorgen. Dat het eigenlijke sporten dan plaatsvindt in de openbare ruimte –die niet behoeft te zijn gereserveerd voor de sportbeoefening– doet daaraan niet af (zie ook HR 02-12-2011 nr. 11/00311).  Het verlaagde tarief kan in dit voorbeeld dan worden toegepast wanneer de trainer het gebruik van de sportaccommodatie aan de sporters ter beschikking stelt voor het omkleden, verzorgen en geven van instructie.