BTW en verhuur recreatiewoning

De verhuur van een vakantiewoning kan tot btw-ondernemerschap leiden, indien deze verhuur meer dan incidenteel is.
Indien men hiervoor als btw-ondernemer wordt aangemerkt, kan deze verhuur – afhankelijk van de aard en de duur van de verhuur – belast en/of vrijgesteld zijn. Daarbij kan de verhuur indien deze niet is vrijgesteld, vallen onder het 21% btw-tarief of het verlaagde 6% tarief.

Verlaagd btw-tarief

Dit verlaagde tarief geldt enkel bij kortstondige verhuur. Op grond van een besluit wordt hieronder verstaan een verhuur van maximaal 6 maanden.
Onder voorwaarden kan in bepaalde gevallen ook de verhuur langer dan 6 maanden onder het 6%-tarief vallen. De servicekosten en aanvullende diensten kunnen onder voorwaarden het tarief of de vrijstelling van de verhuur volgen.

Vereisten

Indien gebruik wordt gemaakt van de exploitant van een vakantiepark is voor zowel de eigenaar als deze exploitant relevant of de verhuur plaatsvindt op eigen naam of op naam van de eigenaar van de vakantiewoning. Het kan namelijk zijn dat de exploitant van het vakantiepark enkel als bemiddelaar wordt gezien en in dat geval zijn de btw-gevolgen verschillend van het doorverhuren van de woning door de exploitant als commissionair.