BTW correctie auto van de zaak niet in strijd met gelijkheidsbeginsel

4 mei 2013. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de btw-correctie voor de auto van de zaak niet in strijd is met het gelijkheidsbeginsel.

Als u als ondernemer of als werknemer een auto van de zaak heeft en daar ook privé mee rijdt, dan moeten de ondernemer en de werkgever een btw correctie toepassen voor dit privé-gebruik. In eerste instantie mag alle btw van de kosten van deze auto’s worden afgetrokken en aan het einde van het jaar dient hierop een correctie plaats te vinden voor het privé-gebruik. Voor milieuvriendelijke auto’s geldt een lagere correctie.

De situatie was dat in juni 2011 de rechtbank van Haarlem oordeelde dat het onderscheid tussen milieuvriendelijke auto’s en minder milieuvriendelijke auto’s voor de btw-correctie in strijd was met het gelijkheidsbeginsel. In juli 2011 werd de wet hierop aangepast. Nu heeft de HR dus bepaald dat deze uitspraak van de rechtbank onjuist was. De ingediende bezwaren die betrekking hebben op deze btw-correctie worden dus alle door de Belastingdienst afgewezen.