Bovengrens NHG 2018 omhoog

Vanaf 1 januari 2018 is de kostengrens voor NHG € 265.000, dat is 8 procent hoger dan in 2017.

Voor woningen waarin geïnvesteerd wordt in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal € 280.900.
De extra financieringsruimte (maximaal 6% van de koopsom) moet volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).

Voor een hypotheek met NHG betaal je eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’. In 2018 is dit, net als in 2017, 1 procent van het totale hypotheekbedrag.
Deze kosten betaal je aan de geldverstrekker zodra je de hypotheek afsluit. Voor dit bedrag ben je zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.
Bovendien kun je op een vangnet rekenen als je door onvoorziene omstandigheden je hypotheek niet meer kunt betalen.
Dit bedrag is fiscaal aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Tot en met 2017 was het in veel gevallen bij een hypotheek met NHG verplicht om ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. In 2018 is dit niet langer verplicht.
Daardoor kun je samen met je adviseur bepalen hoe om te gaan met de financiële risico’s bij overlijden.

TIP Je kunt een bestaande hypotheek zonder NHG in 2018 oversluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat je er een hypotheek met meer gunstige condities voor in de plaats krijgt, zoals een lagere rente.

Voor meer informatie zie de website NHG.