Bouwnijverheid en fiscus

Laatste nieuws

28 maart 2015 Einde verlaagd btw-tarief in Staatsblad.

28 augustus 2014 Laag btw-tarief bouw met 6 maanden verlengd tot 1 juli 2015

21 maart 2014 Invoering depotservice uitgesteld.

25 januari 2014 Verlaagd btw-tarief verlengd tot 1 juli 2015-afgrenzing.

8 november 2013 Depotservice vervangt G-rekening.

14 oktober 2013 Het verlaagd btw-tarief voor renovatie van onderhoud en woningen blijft geheel 2014 van toepassing, zie Begrotingsafspraken 2014.

Afgrenzing verlaagd btw-tarief

Voor de afgrenzing van het verlaagd btw-tarief zie het bericht Afgrenzing verlaagd btw-tarief.
LET OP Als u inclusief btw offreert, zorg er dan voor dat de oplevering tijdig voor 1 juli 2015 is, want anders moet u na die datum het hoge btw-tarief afdragen aan de belastingdienst voor het gehele project.

Wet Ketenaansprakelijkheid (voor loonheffing bij onderaanneming en uitzendkrachten)

Als de onderaannemer (of de uitlener) de loonheffing niet afdracht aan de belastingdienst, kunt u voor deze belasting aansprakelijk worden gesteld door de belastingdienst.
Om dit risico te ondervangen is er de G-rekening.
U stort daarbij een gedeelte van de factuur op de G-rekening van de onderaannemer of de uitlener. Dit is een geblokkeerde bankrekening van de onderaannemer of uitlener. Vanaf deze rekening betaalt hij de loonheffing aan de belastingdienst.
Voor enige hoofdlijnen over deze regeling zie
Ketenaansprakelijkheid en G-rekening  en zie hierover ook de Brochure van de belastingdienst Aansprakelijkheid_loonheffing_onderaanneming.

Zie ook WKA en identificatieplicht.

Besluit verlaagd btw-tarief op arbeidskosten

Vanaf 1 maart 2013 tot 1 maart 2014 mag bij renovatie en herstel van woningen het verlaagde btw-tarief van 6 % op arbeidskosten worden berekend. Onder voorwaarden geldt dit ook voor de arbeidskosten voor bijvoorbeeld het leggen van sierbestrating door hoveniers of andere ondernemers in tuinen.
LET OP Bijgaand besluit geldt ook voor woningen van woningcorporaties en verenigingen van eigenaren van woningen.

Zie hiervoor het nieuwsbericht: Besluit verlaagd btw-tarief op arbeidskosten.

Dit besluit wordt nader toegelicht door een aantal veel gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden van de minister. Het is zeker interessant om daar kennis van te nemen als u onderhoud gaat doen aan uw woning en toebehoren. Zie de vragen onder Downloads.

Bouwterreinen

Voor het heffen van omzetbelasting en geen overdrachtsbelasting is de vraag  Wat is een bouwterrein (2) van groot belang.

Als u vragen heeft of advies nodig hebt, neem dan gerust contact met ons op per telefoon 075 616 74 87 of mobiel op 0651 18 0652 of met het contactformulier op deze website of per email info@adfinadvies.nl.