Antwoorden omzetbelasting zonnepanelen particulieren

De belastingdienst heeft antwoord gegeven op veelgestelde vragen door particulieren die (dit jaar) zonnepanelen hebben aangeschaft en tegen vergoeding energie leveren aan het energiebedrijf. Volgens een uitspraak van de Europese Hof van Justitie d.d. 20 juni 2013 (Fuchs-arrest) bent u dan ondernemer voor de omzetbelasting. Zie ons eerdere bericht Particulieren met zonnepanelen toch ondernemer voor de omzetbelasting.

Korte samenvatting

 1. Tenzij er sprake is van geïntegreerde zonnepanelen, bent u onder alle omstandigheden ondernemer indien u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert. Dus ook als u per saldo meer betaalt aan, dan ontvangt van het energiebedrijf bent u ondernemer.
  LET OP U kunt er NIET voor kiezen om geen ondernemer te zijn als u regelmatig en tegen vergoeding stroom levert.
  U dient als particulier over een meter te beschikken (te plaatsen door uw energieleverancier) die registreert hoeveel energie wordt opgewekt en wordt geleverd aan de energiemaatschappij.
  LET OP Als er sprake is van geïntegreerde zonnepanelen, die dus tevens de functie hebben van dakbedekking, dat mag slechts een deel van de btw in aftrek worden gebracht.
 2. Als u de btw op de inkoop van de zonnepanelen wilt terugvorderen, dan moet u zich als ondernemer aanmelden bij de belastingdienst.
 3. Als u onder de Kleine ondernemersregeling (KOR) valt dan hoeft u zich niet te melden bij de belastingdienst. De meeste particulieren zullen onder de KOR vallen en hoeven zich dus niet aan te melden, maar krijgen de btw op de aanschaf ook niet terug.
  U hoeft dit niet te melden aan de belastingdienst. De belastingdienst gaat er dan automatisch van uit dat u aan de belastingdienst hebt verzocht om niet te hoeven voldoen aan de administratieve verplichtingen als ondernemer.
  TIP Als u zich wel aanmeldt, dan krijgt u de btw op de investering wel terug. Vrijwel direct daarna kunt u de belastingdienst verzoeken om de KOR toe te passen en dan hoeft u daarna geen aangifte meer te doen.
 4. LET  OP Als u de zonnepanelen vóór 1 april 2013 hebt aangeschaft, dan hebt u geen recht meer op aftrek van de betaalde omzetbelasting, tenzij u zich vóór 1 april 2013 als ondernemer hebt aangemeld.
 5. U moet zich binnen 1 maand na afloop van het kwartaal waarin u de zonnepanelen hebt aangeschaft, als ondernemer melden bij de belastingdienst. Dan kunt u de betaalde btw nog aftrekken.
 6. Ook als u zich ná 20 juni 2013 nog niet heeft gemeld bij de belastingdienst, kunt u zich alsnog melden en de BTW terugvragen die voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen aan u in rekening is gebracht, als u beschikt over een factuur waarop de BTW afzonderlijk is vermeld en als u voor de BTW ondernemer bent.
 7. LET OP U moet als ondernemer voor de omzetbelasting met zonnepanelen ook btw aan de belastingdienst afdragen over de stroom die u opwekt en zelf gebruikt.

Voor de uitgebreide antwoorden van de belastingdienst zie Veel-gestelde-vragen-en-antwoorden-over-btw-heffing-bij-particulieren-met-zonnepanelen.

Het is een lastige keuze of u zich wel of niet moet of wilt aanmelden bij de belastingdienst. Wilt u meer weten of heeft u advies nodig, wij helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen per email info@adfinadvies.nl, per telefoon op 075 616 74 87 of op 0651 18 06 52 of met het contactformulier.