Aflossing kleine hypotheek voordeliger

Het aflossen van een kleine resthypotheek is dit jaar (een stuk) voordeliger dan een jaar geleden.
Het eigenwoningforfait is dit jaar gestegen van 0,6% naar 0,7 %. Dat is een stijging van 16,7%!

Over deze 0.7% van de WOZ-waarde betaalt u inkomstenbelasting. Daarop in mindering komt de renteaftrek. De bijtelling van 0,7% mag niet hoger zijn dan de renteaftrek.
Dus als de WOZ-waarde van de woning € 300.000 is, dan is de fiscale bijtelling € 2.100. Stel u heeft nog een hypothecaire lening van € 50.000 met 5% rente, dan bedraagt de hypotheekrente € 2.500. U heeft dan per saldo maar een aftrekbaar bedrag voor de inkomstenbelasting van € 400.

Stel u hebt ook € 50.000 spaargeld met een rente van tegenwoordig nauwelijks nog meer dan 1,5%. Over dit spaargeld rekening houdend met de vrijstelling betaalt u 1,2% vermogensrendementsheffing in box 3. Er blijft dus nog nauwelijks iets over aan netto rente.

Het kan daarom slim zijn om extra af te lossen op de hypotheek, omdat de te betalen rente op de hypotheek veel hoger is dan de renteopbrengst van een spaarrekening en de fiscale bijtelling over de WOZ-waarde valt dan lager uit of zelfs nihil.

LET OP Indien eenmaal de hypotheeklening is afgelost, dan kan dat niet meer voor dat aflossingsbedrag tot aftrek leiden voor een nieuwe hypotheeklening.

Voor berekening van het fiscale voordeel of advies over dit onderwerp, helpen wij u graag. U kunt daarvoor contact met ons opnemen per telefoon 075 616 74 87 of via het contactformulier op deze website of per email info@adfinadvies.nl.